De Dam als Plaats van Herinnering
Orde en veiligheid

De politie speelt van oudsher een centrale rol bij het handhaven van de openbare orde. Bij alle officiële gebeurtenissen en demonstraties op de Dam is de politie dan ook prominent aanwezig. Opmerkelijk veel foto’s werden gemaakt van agenten die –  weer of geen weer – met een handbediend bord het verkeer regelden totdat er in 1962 stoplichten op de Dam werden aangebracht. Tijdens de Duitse bezetting stond er ‘Halt’ op deze borden in plaats van het gebruikelijke woord ‘Stop’.

Een fameus incident vond op 25 augustus 1970 plaats op de Dam. Nadat er een dag eerder een slaapverbod was ingegaan en daar relletjes op volgden, veegden mariniers uit Doorn en Den Helder het plein op eigen initiatief en dus in strijd met de krijgsregels schoon.

Sinds enige decennia hebben beveiligingscamera’s de rol van de politie als toezichthouder deels overgenomen. In 2012 gaf het Amsterdams Comité 4 en 5 mei opdracht om een kaart te maken met alle camera’s die ter bewaking en beveiliging rond de Dam, het Beursplein en daartussen

gelegen gedeelte van het Damrak zijn aangebracht. Dat zouden er 77 zijn – tien van de gemeente en politie en 67 van particulieren en bedrijven. Maar bij controle ter plaatse bleken er alleen op de Dam al 15 buitencamer's te hangen, naast 54 inpandige camera's. Life beelden van de Dam zijn via een webcam op het dak van Madame Tussauds vijftien uur per dag online te bekijken (http://www.madametussauds.com/Amsterdam/Webcam.aspx).

 

Litt.: Barlage 2010, Het Parool, 5 mei 2012

Ref.: Demonstraties en manifestaties, Koninklijke inhuldigingen, Nationaal Monument, Nationaal Monument Adriaan Roland Holst | Harry Mulisch

5 beelden
Op de avond nadat het slaapverbod op de Dam iwas ingegaan traden mariniers eigenmachtig op tegen relschoppers.