Als locatie van de Waag, de vismarkt en de nabij gelegen beurs van Hendrick de Keyser had de Dam eeuwenlang een centrale handelsfunctie. Deze belangrijke economische rol werd later bevestigd door de beurs van Zocher, de Groote en Industrieele Club. De handelsfuncties verspreidden zich echter steeds meer naar andere locaties in de stad – waarvan de bevolking tussen 1830 en de eeuwwisseling bijna verdubbelde van ruim 200.000 naar ruim 400.000.
De Dam bleef een geliefde plek voor al dan niet gereguleerde straathandel. Talloze foto’s getuigen ervan hoe mensen er op alle mogelijke manieren geld probeerden te verdienen: als straatfotograaf, -muzikant of schoenpoetser, met een poppenkast, door circusacts, verkoop van ballonnen, bloemen, fruit of windmolentjes, tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag, met kermisattracties – sinds 1979 een jaarlijks terugkerend evenement op de Dam – of meer recent door in de meest bizarre uitdossingen roerloos als levende sculptuur te poseren.
Ref.: Beurs van Zocher, Groote Club, Gebouw Industria, Koninklijk Paleis | Stadhuis, Nationaal Monument, Poppenkast, Straatdraaiorgels, Straatfotografie